Städtips

Så rengör du köksfläkt och fläktfilter steg för steg

Köksfläkten är en central och viktig del i varje kök. Den hjälper till att avlägsna matos, ångor och fettpartiklar från luften när du lagar mat. Utan en köksfläkt hade allt spridit sig ut i köket och istället fastnat i tak, väggar och möbler. Fläkten är också viktig för att undvika att fukt sprids i hemmet, något som uppstår i stora mängder i matlagningsprocessen.

Att använda köksfläkten vid matlagning är något de allra flesta gör, men många glömmer tyvärr bort att rengöra sitt spisfläkt filter. Matos och fettpartiklar fastnar nämligen i fläkten, vilket gör det otroligt viktigt att regelbundet rengöra fläktfilter och fläkten i sig.

Om du inte rengör regelbundet täpps den igen och tappar sin funktion. Har du stekt mycket fet mat under en smutsig fläkt, riskerar det till och med att fastna fett på undersidan som sedan kan droppa ner på spisen eller i maten du lagar. Du som vill veta hur du rengör fläkten effektivast kan läsa vår steg för steg-guide här nedan.

Steg 1: Förberedelser

Innan du rengör din fläkt är det viktigt att förbereda för rengöringen. Välj ett bra och skonsamt rengöringsmedel, speciellt om fläkten är mycket smutsig. Använd alltid en mild rengöringslösning eller en enkel blandning av varmvatten och diskmedel när du ska rengöra en spisfläkt.

Tänk på att inte använda starka kemikalier eller rengöringsmedel med slipande effekt, eftersom det riskerar att skada ytan. Täck även området i fläktens närhet, exempelvis med tidningar eller plast. Genom att göra det skyddar du spisen, bänken och annat som finns undertill och runt fläkten från smuts och fett som lossnar vid en rengöring av köksfläkt.

Steg 2: Rengör fläktens utsida

Börja med att göra rent din spisfläkt på utsidan. Fläktar lyckas inte ta upp exakt allt matos, så det fastnar alltid lite på fläktens kåpa och kontrollpanel. Torka av fläkten noggrant med en mjuk trasa eller svamp. Tänk på att inte använda för mycket vatten när du ska rengöra en fläkt, då det riskerar att rinna in i fläkten.

Steg 3: Avlägsna luftfiltret

När du är klar med fläktens utsida är det dags att rengöra filtret. Filtret är en av de viktigaste delarna av köksfläkten, eftersom det är det som fångar upp fett och smuts. Det gör att filtret efter ett tag kommer att bli igensatt och det är därför väldigt viktigt att du håller det rent.

Börja med att avlägsna filtret. Hur filtret sitter fast varierar beroende på vilken köksfläkt du har, men det sitter antingen på undersidan eller på insidan av kåpan. Är du osäker ska du alltid kolla i fläktens användarhandbok innan du börjar att göra rent din köksfläkt. Vanligast är att filtret sitter fast med en låsmekanism eller clips som du enkelt kan ta loss.

Tänk på att inte lägga filtret direkt ner på spisen, bordet eller bänken. Lägg det på tidningar eller liknande för att undvika tråkiga fettfläckar.

Steg 4: Förbered rengöringsmedlet

Nästa steg är att förbereda ett rengöringsmedel som passar för att rengöra fläktfilter med. Fyll upp en stor behållare eller diskhon med varmt vatten. Det viktigaste är att den rymmer hela filtret. Tillsätt milt diskmedel eller ett specialanpassat fettlösande rengöringsmedel enligt anvisningarna.

När du ska rengöra en kolfilterfläkt är det väldigt viktigt att du läser igenom användarhandboken ordentligt, så att du inte riskerar att skada filtret. Det är inte svårare att rengöra ett kolfilter till köksfläkt, men det är viktigt att du inte använder fel rengöringsmedel.

Steg 5: Rengör filtret

När du har fyllt upp diskhon med varmt vatten och rengöringsmedel sänker du ner filtret. Låt det ligga i cirka 15-20 minuter så att fett och smuts som fastnat på filtret löses upp. Ta därefter upp filtret och rengör det noggrant och försiktigt med en mjuk borste eller svamp.

Tänk på att skrubba filtret på båda sidorna och se till att du kommer åt alla hörn och veck, för att verkligen få bort all smuts. Skölj därefter av filtret i varmt vatten och kontrollera att det verkligen är ordentligt rengjort. Därefter låter du filtret ligga på en handduk tills det är helt torrt.

Steg 6: Rengör insidan av fläkten

Trots att din fläkt har ett filter kommer det alltid igenom en del smuts och fett ändå, som samlas på insidan. Därför räcker det inte med att bara rengöra fläktens utsida och filter, insidan bör också tvättas.

Använd en mjuk borste eller en trasa och ett milt rengöringsmedel. Torka försiktigt av fläktens inre ytor, inklusive fläktbladen, om du kan komma åt dem. Var försiktig när du tvättar insidan så att du inte skadar några delar eller elektriska komponenter. Låt sedan insidan stå och torka, alternativt torka av den själv med en ren trasa.

Steg 7: Sätt tillbaka filtret

När både filter och fläktens insida är torra kan du sätta tillbaka filtret igen. Se till att filtret sitter fast ordentligt och att alla clips eller delar av låsmekanismen kommer på rätt plats. Sitter inte filtret ordentligt riskerar det att ramla ner.

När filtret är tillbakamonterat är du klar med rengöringen. Då är det bara att städa rent köksbänken från prylar och njuta av att laga mat under din rena och fina fläkt.

Rengör fläkten regelbundet

För att hålla fläkten i så gott skick som möjligt bör du rengöra den med jämna mellanrum, istället för att vänta tills filtret blivit helt igensatt. Det gör att fläkten hålls i gott skick längre, samtidigt som det ger dig en trevligare upplevelse när du lagar mat. Rengöringen går även snabbare om den görs regelbundet, då det inte hunnit fastna lika mycket fett och smuts i fläkten.

Hur ofta du borde rengöra din köksfläkt beror på hur mycket du lagar mat och vad det är du brukar laga. En bra tumregel är att rengöra den en gång i månaden, eller mer frekvent om du använder den mycket och känner att det behövs.

Vi hoppas att vår guide hjälper dig och önskar dig lycka till när du ska rengöra din fläkt. Kom ihåg att alltid kolla upp tillverkarens anvisningar innan du börjar och använd lämpliga rengöringsmedel för bästa resultat!

Senaste inlägget