Städtips

Tips på hur du rengör din duschvägg på bästa sätt

Vi ger tips och lär dig mer om hur du på bästa sätt kan rengöra din duschvägg hemma! Klicka dig in här och läs mer!

Tips på hur du rengör duschväggar

Det finns många sätt att rengöra duschväggar i duschkabin eller kaklad dusch. Kalkavlagringar och smuts sätter sig gärna benhårt och kan vara svårt få bort om du inte har rätt medel och verktyg. Här ger vi lite tips och råd för hur du enklast och snabbast rengör duschen som ett proffs.

Göra rent duschvägg av glas

Idag är det populärt med duschkabiner och duschväggar tillverkade av glas. Dels ger det ljus och rymd åt badrummet, dessutom ersätter många badkaret med en duschhörna. På det här sättet kan du få bort kalk från din duschvägg enkelt och skonsamt.

  • Använd rengöringsmedel avsedda för badrum. Dessa innehåller ett medel som löser kalk och de är anpassade efter badrummets ytskikt. Tänk på att inte använda rengöringssvamp eller rengöringspasta som innehåller slipmedel eftersom de kan repa duschväggarna.

  • Börja med att duscha av väggarna med vanligt vatten. Spraya därefter med rengöringsmedlet över hela ytorna och låt verka en stund. På så sätt får medlet en chans att lösa upp fett och kalk.

  • Rengör med mjuk trasa i cirkelrörelser och efterskölj med kallt vatten. Om smutsen sitter riktigt hårt kan du använda en mjuk svamp i stället för trasa, men tänk på att det ska löddra ordentligt för att inte repa glaset.

Tips - använd gärna gummihandskar eftersom många medel irriterar huden.

SE - testfamilj - Banner

Husmorsklassiker - medel du har hemma

Du kan med fördel rengöra duschväggar i glas med ättika eller vinäger blandat med vatten i stället för vanligt rengöringsmedel. Tycker du det luktar för starkt kan du även blanda i lite diskmedel. Ättika är ett universalmedel som funkar på det mesta när det kommer till rengöring. Ett annat tips är att använda citron mot kalkavlagringar.

Duschvägg av plast

Det förekommer också att duschväggar är tillverkade av hårdplast. Skillnaden från en duschvägg i glas, är att plastväggar är mjukare och lättare får repor. Därför är det ännu viktigare att du inte använder grova material eller medel. I övrigt är proceduren för rengöring den samma.

Rengöra kaklad duschvägg och klinkers

Kakel och speciellt fogarna mellan kakelplattorna kan tyckas suga åt sig kalk och smuts. Det beror på den fuktiga miljön och får det riktigt fäste kan du även få mögel. För att tvätta duschväggar i kakel eller klinkergolv behöver du heller inte några konstiga medel, utan ättika och vinäger med vatten fungerar bra här med.

Om däremot ditt kakel eller klinkers är oglaserat, ska du undvika ättika för rengöring eftersom det fräter på ytan. Stengolv går däremot bra att skura med såpa eftersom det både rengör och behandlar.

Skura kakelfogen

För att få ren kakelfogen kan du blanda ihop bikarbonat med lite vatten till en pasta. Använd en borste, exempelvis tandborste och skura fogarna. Krävs det mer så spraya på bikarbonatpastan med ättika. Fräsandet och bubblandet sätter igång en djupare rengöring. Se till att skölja ordentligt med vatten efteråt så att ingen bikarbonat finns kvar.

SE - Duschvägg

Tips för att hålla duschväggar och golv snygga

Rengöring av duschväggar är något du behöver utföra regelbundet för att slippa svåra kalkfläckar och eventuellt mögel. Så här håller du dem fina.

  • Skölj av dörrar och väggar efter varje dusch för att ta bort tvålrester och hudavlagringar. Skrapa av vattnet med en vanlig fönsterskrapa eller mjuk trasa för att få bort det mesta av vattnet.

  • En ordentlig rengöring av duschvägg med medel, bör du däremot helst få till en gång i veckan. Håller du efter glas och väggar regelbundet undviker du nämligen att fläckarna biter sig fast och blir svåra att få bort.

  • Även golvet går att skrapa av för att se till att det inte finns vattenansamlingar som kan bidra till kalk eller samla bakterier.

Underhåll av duschens olika delar

Duschlister är något du med fördel kan byta ut när de börjar se sjaskiga ut. De torkar och spricker och håller då inte riktigt tätt. Dessutom samlas lätt smuts, vilket blir svårt att få bort i sprickorna.

Gångjärn och skjutdörrshjul bör du smörja in regelbundet med vattenfast fett då och då. Golv av marmor kan du vaxa med polermedel eller ett bilvax utan slipande inverkan, vilken förhindrar att kalkfläckar bildas. Då får du en mycket fin yta som kan hålla sig i flera år.

Rengöra mögelangrepp

Det är vanligt att svartmögel får fäste i fuktiga utrymmen som badrum och duschutrymmen. Svartmögel sätter sig som svartgröna prickar i framför allt fogar och silikon och är något som du bör behandla så snart du upptäcker det.

Möglet är giftigt och sprider sig i luften och kan orsaka allergi och andra hälsoproblem. För att få bort det behöver du saneringsmedel som går att köpa, och är det riktigt illa bör du kontakta en saneringsfirma som byter ut det skadade materialet.

Du kan förebygga mögelangrepp genom att till exempel använda ättika blandat med vatten och spray på utsatta områden.

Undvik rödmögel i duschen

Rödmöglet ser ut som en rosa eller rödslemmig hinna i duschens skrymslen och vrår och på golvet. Liksom svartmögel kan rödmögel orsaka allergier och astma och är därför viktigt att få bort. På ett mindre angrepp kan du använda ett speciellt mögelmedel, men vid svårare angrepp behöver du dessvärre ofta anlita en saneringsfirma.

Förebygga mögel

Alla typer av mögel trivs i fukt och därför är det viktigt att utrymmet får torka upp ordentligt. Låt duschdörrarna stå öppna ibland så att luften kan cirkulera. En avfuktare kan hjälpa till med att torka upp fortare.

Regelbunden och noggrann rengöring av duschvägg och andra ytor hjälper också till att hålla möglet borta, eftersom det då får sämre möjlighet att få fäste i materialen. Har du ett duschdraperi i duschhörnan måste du se till att det har rätt längd så det inte släpar i golvet.

Mögel får nämligen lätt fäste i duschdraperiet, men du kan tvätta det i maskin då och då med lite tvättmedel, men undvik sköljmedel.

Få hjälp med rengöring i hemmet

Ibland kan det vara skönt att slippa hålla på med all städning själv. Då kan du anlita riktiga proffs som hjälper dig med hemstädning. Du kan själv välja hur ofta du vill att vi ska komma till dig - regelbundet eller vid behov. Titta under fliken våra tjänster för att se hur vi kan hjälpa dig.

SE - Hemstädning - Banner

FRESKAS STORA STÄDTÄVLING

Tävla om hemstädning i ett helt år! – Värde: 25 000 kr.
Dessutom dras en vinnare varje månad där du tävlar om presentkort, dammsugare och andra fina priser!
Fyll i formuläret och svara rätt på frågan för att delta i tävligen! ✨

Senaste inlägget